Pivo je kvašený alkoholický nápoj vyráběný v pivovaru z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek . který se těší značné oblibě v Česku i v zahraničí.Na teto strance naleznete pivovary, piva české i slovenské a další zajimavosti o pivu.
nedeľa 21. apríla 2013
Pivovar Zubr
Základními surovinami pro výrobu českého piva jsou pitná voda, ječný slad plzeňského typu a český chmel, který je díky své aromatičnosti nenahraditelnou součástí harmonické hořkosti českého piva.
Výroba piva začíná na varně, kde se rozemletý slad mísí s vodou ve varních nádobách a zahříváním na přesně dané teploty. Přitom se přeměňují rozpustné látky sladu v roztoku na zkvasitelné cukry. Tomuto procesu se říká rmutování.
Při scezování je směs přečerpána na scezovací káď, na které jsou oddělen rmut od nerozpustitelných látek sladu – mláta. Čirý roztok zvaný sladina je povařen 90-120 minut s chmelem na mladinové pánvi. Takto vznikne základní roztok pro výrobu piva, který se jmenuje mladina.
Horká mladina je zchlazena deskovým chladičem na zákvasnou teplotu a poté jsou do ní přidány pivovarské kvasnice. Hlavní kvašení probíhá při tradiční klasické technologii v otevřených kvasných kádích, které díky speciálnímu chladícímu zařízení regulují teploty během kvašení. Hlavní kvašení trvá 7 - 10 dní.
Po prokvašení mladiny na požadovaný stupeň, je mladé pivo zchlazeno a sesudováno do ležáckého sklepa, kde zraje v uzavřených ležáckých tancích 35 - 55 dní podle druhu piva. Během zrání se z piva vysráží kalící částice, pivo se nasytí oxidem uhličitým a proběhnou důležité pochody ovlivňující výsledný senzorický charakter piva.
Hotové pivo se přefiltruje, případně stabilizuje a pasterizuje a poté se stáčí do sudů, lahví či plechovek.
Piva : Zubr Classic
Zubr Classic Tmavé
Zubr Gold
Zubr Premium
Zubr Free
Zubr yuzu & limeta
Zubr Maxxim
http://zubr.cz/
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára