nedeľa 5. mája 2013

Pivovar Primátor

Práva na vaření piva jsou v Náchodě již po staletí. Na schůzi náchodského městského zastupitelstva konané 30. 6. 1871, místní radní rozhodli o zřízení Městského pivovaru. Návrh byl přijat jednomyslně a ke stavbě pivovaru na 80 až 100 věder piva byl povolán Josef Novák z Prahy. Nutno dodat, že právo vařit pivo měli Náchodští od nepaměti. Obecní pivovar stál na náměstí a k němu patřily dvě sladovny. Právo vařit měli všichni občané a pivo vystavovali jen, když si opatřili "šenkéře" nebo "šenkéřku". Starobylé právo zrušila majitelka náchodského panství v roce 1659. Jejím rozhodnutím byli práva vařiti Náchodští zbaveni navěky. Vysvobození přišlo až v citovaném roce 1871. Výstavba byla zahájena hned v následujícím roce a o dva roky později již náchodští ochutnali pivo z prvního výstavu. První várka piva se v novém pivovaru začala vařit 3. října 1873 sládkem Antonínem Lutzem. Ještě v říjnu 1873 bylo uvařeno celkem 17 várek, z toho 10 várek 10° piva a 7 várek 11° piva. V listopadu 1873 bylo 31 várek 10° piva. V první fázi existence pivovaru (tj. cca do konce 19. století) se vařilo hlavně 10° a 11° pivo, vícestupňové (12° a 13°) se vařilo jen málo – hlavně před Vánocemi a Velikonocemi. Oblíbenost náchodského piva stále stoupala, a tak v letech 1925 -1930 došlo k rozšíření provozu. Byla postavena nová varna a o sedm let později se na ručních strojích začalo stáčet první lahvové pivo. K dalším velkým rekonstrukcím bylo přikročeno až po II.světové válce.
Byla mj. zrekonstruována varna, postaveny nové ležácké sklepy a skladovací haly. V nově vybudované hale byla instalovaná špičková stáčecí linka na lahvové i sudové pivo. Lahvová linka značky Krones s kapacitou 24 000 lahví za hodinu začala pracovat v roce 1993.
 Pivo produkoval pivovar výhradně tuzemských surovin - sladu z jižní Moravy, žateckého chmele a vynikající přírodní vody z ekologicky čisté lokality adršpašsko-teplické pánve technologií spodního kvašení.
Pivo Primátor se po jednání náchodských zastupitelů dne 23.2.2009 zařadilo po bok značek Svijany a Rohozec. Poslední, středně velký, pivovar vlastněný městem získala liberecká společnost LIF za 150 milionů korun. Cena za náchodské pivo se tak ustálila na spodní hranici určené městem ve výběrovém řízení. Po deseti měsících vyjednávání, které provázelo velké množství nečekaných zvratů, zvedlo pro prodej ruku 16 zastupitelů, proti jich bylo jedenáct.Nový majitel bývalého městského pivovaru v Náchodě, liberecká společnost LIF, ohlásil 20.5.2009, že mění dosavadní název tohoto pivovaru na akciovou společnost Primátor. Společnost se v názvu firmy zcela přihlásila ke značce, která v historii pivovaru nakonec zůstala z různých jmen piv jako hlavní název všech v současnosti třinácti pivních výrobků. „Chceme tím oznámit pozitivní změnu, která nastává s příchodem nového majitele. Zároveň to umožní našim obchodním partnerům a zákazníkům lepší orientaci ve ztotožnění značky s novým jménem společnosti,“ uvedl předseda představenstva společnosti Primátor Tomáš Kučera.
Piva : Primátor Ležák 11%
          Primátor Premium
          Primátor Premium Dark
          Primátor Polotmavý 13%
          Primátor Exkluziv 16%
          Primátor Rytířský 21%
          Primátor Double 24%
          Primátor Weizenbier
          Primátor English Pale Ale
          Primátor Stout 
          Primátor Nealko
          Primátor Diamant
          Primátor Světlý

http://primator.cz/index.php/cz/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára