nedeľa 7. júla 2013

Pivovar Janáček

Vaření piva v královském městě Uherský Brod má dlouholetou tradici, která sahá až do středověku. Z historických pramenů se dozvídáme, že i nejznámější osobnost Uherskobrodska, Jan Amos Komenský, který se narodil 28. 3. 1592, patřil do pivovarnické rodiny. Jeho otec byl členem cechu pivovarníků v Uherském Brodě. Na počest Učitele národů se v Pivovaru Uherský Brod vyrábí 14% světlý speciál Comenius.
První společný pivovar, který nahradil právovárečné domy, si uherskobrodští měšťané postavili v roce 1614, ale během třicetileté války, už v roce 1643, byl zničen švédskými vojsky. Druhý, panský pivovar byl zbudován v roce 1652. Původně městský pivovar byl později odkoupen rodinou Kauniců a od roku 1848 pronajímán různým sládkům.
Jedním z posledních nájemců panského pivovaru byl český sládek František Bedřich Janáček (1845–1925). Pro neshody s majitelem pivovaru se František Bedřich Janáček rozhodl postavit si vlastní pivovar. S jeho stavbou započal v roce 1894 a dokončil ji v roce 1895.
F. B. Janáček pozvedl svůj pivovar mezi přední závody tohoto druhu u nás. Pivovar byl už v předválečné době známý tím, že vyvážel pivo zejména do jihovýchodní Evropy a pomalu nahrazoval zastaralé pivovary v okolí, včetně panského pivovaru. V roce 1914 se stává společníkem F. B. Janáčka jeho syn Jaromír Janáček (1894–1951), který v roce 1921 přebírá vedení rodinného podniku.
V období mezi dvěma válkami patří Janáčkův uherskobrodský pivovar mezi nejmodernější závody ve střední Evropě. Sládek Jaromír Janáček spravoval a zveleboval rodinný pivovar až do znárodnění v roce 1948.

Pivo: Pivo Dukát
         Pivo Perun
         Pivo Patriot
         Pivo Premium
         Pivo Kounic
         Pivo Comenius
http://www.pivovar-uherskybrod.cz/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára