sobota 13. júla 2013

Pivovarský dvůr Chýně

Prvý český reštauračný minipivovar Pivovarský dvor bol uvedený do prevádzky na jeseň v roku 1992. Celý objekt, v ktorom sa náš pivovar a reštaurácia nachádza, bol pôvodne súčasťou hospodárskych budov kláštora a slúžil k chovu dobytka. Technologické zariadenie pivovaru bolo dodané firmou ZVÚ Hradec Králové a.s. a je prevažne domácej výroby.
Pivo sa u nás vyrába vyhlásenou českou technológiou s použitím tradičných surovín, tj. sladu, chmelu a vody. Kapacita celého zariadenia je približne 2000 hl piva ročne.
Nami varené druhy piva sú podávané priamo v reštaurácii a zároveň sú expedované aj mimo pivovaru v 20l, 30l a 50l sudoch. Zhruba 50% výroby pripadá na “Polotmavý Dvorný ležiak”. Všetko vystavované pivo sa podáva ako tzv. “kvasnicové nefiltrované”, čiže mierne zakalené. Zákal je tvorený pivovarskými kvasinkami, ktoré sú z bežného piva odstraňované filtráciou. Pritom práve kvasinky obsahujú značné množstvo vitamínov a ostatných látok, ktoré priaznivo pôsobia na ľudský organizmus a práve ich prítomnosť tvorí výnimočnú vôňu a chuť našeho piva.
Vlastná výroba piva je pomerne zložitý proces, ktorý v podstate pozostavá z troch hlavných fáz. Prvá fáza výroby prebieha vo varni, ktorá je súčasťou interiéru reštaurácie. Pri nej dochádza pomocou vhodne zvolených teplôt k rozštiepeniu škrobu obsiahnutého v slade. Nasleduje oddelenie mláta v scedzovacej kadi a povarenie s chmelom, čím vzniká tzv. mladina. Celá várka trvá asi 12 hodín. Nasleduje ochladenie asi na 6° Celsia.
Mladina sa prečerpá do kvasného tanku, pridajú sa pivovarské kvasinky a to je počiatkom druhej fázy hlavného kvasenia, ktorá trvá 7 dní. Po ukončení hlavného kvasenia sa mladé pivo prečerpá do ležiackeho tanku, v ktorom prebieha záverečná fáza výroby, dokvasovanie alebo zrenie piva. Doba zrenia závisí na pôvodnej stupňovitosti, pri pive 12% sa pohybuje okolo 5-6 týždňov. Po ukončení dokvasovania sa pivo čapuje z ležiackeho tanku.

Piva: Chýně Dvorní speciál tmavý
         Chýně Zabiják z Nuslí
         Chýně Dvorní výčepní 10%
         Chýně sváteční speciál světlý
         Chýně Nuselská bledá tvář
         Chýně Mlynářská 12°
         Chýně Ejlík
         Chýně Mondeo Ale
         Chýně Nuselské bílé
         Chýně cyklistická 11%
         Chýně Dvorní ležák 12° polotmavé
         Chýně Kouřový ležák
         Chýně Zkouřená Nuselačka
         Chýně Sládkova patnáctka
         Chýně Manila kukuřičný ležák
         Chýně Mnichovský speciál
         Chýně Nuselská Vánoční Samice
         Chýně Black Dog Stout
         Chýně Starostova sedmnáctka
         Chýně Muklův antikomunistický ležák
http://www.pivovarskydvur.cz/?lang=SK

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára