nedeľa 5. mája 2013

Pivovar Stein

V tomto roku oslavuje pivovar Stein 140-te výročie svojho založenia v roku 1873! 

Od roku 1873, od roku, kedy Alexander Stein spustil chod novopostaveného pivovaru v Bratislave, sa výroba nezastavila ani len na minútku, s výnimkou druhej svetovej vojny. Už v začiatkoch sa pivovar zaradil medzi najväčšie pivovary na Slovensku, s najväčším kapitálom a najväčším počtom pracovníkov. Bol na veľmi dobrej technickej úrovni a tak bol schopný konkurovať viedenským a budapeštianskym pivovarom.
Steinovo pivo sa stalo čoskoro známe nielen doma ale i v zahraničí. Ľudia ho pili v Nemecku, Švajčiarsku, Rakúsku i Maďarsku. Mohli sa s ním taktiež stretnúť na medzinárodných výstavách, kde získalo naše pivo niekoľko ocenení. Roku 1873 to bola medaila vo Viedni, v roku 1878 bol pivovar ocenený ďalšou medailou na svetovej výstave v Paríži a v roku 1879 sme si priniesli medailu zo Székes Fehérvári. V roku 1882 sme vystavovali naše pivo v Trieste a 6 rokov nato sme prevzali medailu za výbornú kvalitu piva v Bruseli.
K miestnej popularite a obľube piva prispela aj vlastná Steinova reštaurácia, ktorá bola pôvodne spätá priamo s areálom pivovaru, neskôr stála na Steinerovej ulici oproti pivovaru. Rozvoz piva v začiatkoch obstarávali konskí povozníci na dlhých rebrinákoch a až po troch desaťročiach ich nahradili nákladné autá, ktoré vozili pivo nielen po meste, ale ho rozvážali aj mimo Bratislavy, neskôr za hranice štátu.
Kvalitné pivo STEIN je vyrábané z prvotriedných vyberaných surovín, spracované špičkovými technológiami a už desaťročia varené podľa pôvodnej, originálnej receptúry z roku 1873. Na kvalitu výroby dohliada tím skúsených slovenských a českých sládkov. Aj preto si pivo STEIN vychutnávajú nielen verní zákazníci, ale i noví priaznivci tohto výnimočného zlatého moku s nezameniteľnou chuťou pravého piva.
Podstatou klasickej výroby piva STEIN spočíva v spracovaní kvalitných pivných surovín varením, dvojfázovým kvasením a dlhodobým ležaním, jednoducho: varňa, spilka a pivnica, bez použitia CK tankov, HBG a chemických stabilizátorov. Každá stupňovitosť piva sa varí samostatne, aby sa neskôr pivo nižšej stupňovitosti neriedilo vodou na HBG. Najdôležitejšia časť výrobného procesu - kvasenie, je hlavným rozdielom „klasiky”, ktorá ma dve fázy. Prvé kvasenie do 10 dnív klasických otvorených kadiach - spilkách a druhé, dokvášanie v pivnici po dobu 30 - 35 dní, spolu teda 40 - 45 dní. Veľkovýroba piva tento náročný proces rieši jedným cyklom v CK tankoch za 20dní, čím pivo výrazne stráca na kvalite.
Pivo: STEIN 10%
         STEIN 12% 50L
         HORDEN

http://www.stein.sk/web/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára