nedeľa 19. mája 2013

Budweiser Budvar

Historie vaření piva v Českých Budějovicích sahá až do 13. století, což je také doba založení města a přidělení várečného práva. Dnešní Budějovický Budvar byl založený pod názvem Český akciový pivovar v roce 1895 předními českými měšťany a průmyslníky (August Zátka, František Hromada). Již v roce 1913 byl ležák znám i za hranicemi a právě kvůli tomu nebyla obnova po 1. světová válce tak těžká. V meziválečném období prošel Pivovar velkou modernizací. V roce 1922 byla vykopána jedna a později další artézská studna. Pivo se stávalo stále populárnější a tak si pivovar nechal patentovat ochranné známky „Český budějovický granát“, „Budweiser bier“, „Budbräu“ a v roce 1930 známku „Budvar“, podle která ze v roce 1936 pivovar přejmenoval.
V Českých Budějovicích působí také Budějovický měšťanský pivovar a. s., který v privatizací získal objekt bývalého měšťanského pivovaru. V roce 1992 byla tato společnost založena pod názvem Jihočeské pivovary a. s. a dnešní název nese od července 2001.
O užívání některých obchodních značek vede spory s americkou společností Anheuser-Busch. Změna právní formy Budějovického Budvaru z národního podniku na státní podnik by mohla ztížit pozici Budějovického Budvaru v mezinárodních právních sporech o značku Budweiser se společností Anheuser Busch, protože by mohla být zpochybněna právní kontinuita (totožnost) podniku.
V důsledku sporů se v Severní Americe český Budvar prodává pod obchodní značkou Czechvar a Americký Budweiser jako Bud v celé Evropské unii, kromě Velké Británie a Irska, kde se prodávají oba dva výrobky.

Piva : Budvar Tmavý ležiak
          Budvar Svetlý ležiak
          Bud Premier Select Špeciálne pivo
          Budvar Nealkoholické pivo
          Pardál Echt Svetlý ležiak
          Pardál Echt Svetlý kvasnicový ležiak
          Pardál Svetlé výčapné pivo
          CarlsbergImportovaný svetlý ležiak

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára