nedeľa 5. mája 2013

Pivovar Rebel

V roce 1333 udělil král Jan Lucemburský tehdejšímu majiteli Německého Brodu Jindřichu z Lipé pro toto město soubor práv měst královských, který obsahoval i právo várečné. Šlo o starobylou výsadu měst, která udělovala občanům vlastnícím dům uvnitř hradeb města právo vařit pivo. Bylo to asi poprvé, kdy byla tato práva udělena městu poddanskému.
Při obnově města, zničeného roku 1422 husity, byly obnovovány také pivovary. Postupně byla potvrzována všechna práva včetně práva várečného. Nejprve králem Jiřím z Poděbrad (1452), pak králem Ludvíkem (1520) a králem Ferdinandem (1544). Naposledy v roce 1637, kdy císař Ferdinand III. prohlásil Německý Brod za svobodné královské město a udělil mu městský znak a městská práva měst královských.
Původně si každý měšťan připravoval slad i pivo sám a rovněž čepoval nebo prodával najatému šenkýři. Ve městě však bylo málo domů, které měly kompletní vybavení pro výrobu sladu a piva. Docházelo proto ke sdružování právovárečníků, kteří si zřizovali větší pivovary. Ty mohly být lépe vybaveny a umožňovaly připravit pivo všem, kteří várečné právo vlastnili. Tento proces se nevyhnul ani Německému Brodu.
Při velkém požáru města v roce 1662 byl zničen i pivovar u radnice. Byl následně obnoven v roce 1673, kdy byl založen i cech sladovníků. Koncem 18. století byly ve městě již dva pivovary. V roce 1834 byl však jeden z nich zrušen pro neprosperitu a druhý vyhořel. Právovárečníci proto zakoupili 18. října 1834 rytířský dům Bukovských (dnešní budova pivovarského hostince Rebel), kde byl malý ruční pivovar. Tento den se stal dnem založení našeho pivovaru. S rostoucím výstavem přestala kapacita pivovaru stačit poptávce. Proto bylo rozhodnuto o první velké rekonstrukci pivovaru, která byla ukončena 12. října 1880, kdy byl pivovar vysvěcen. Výstav piva činil v té době 15 tisíc hl ročně.
Na přelomu 19. a 20. století došlo k rozsáhlé rekonstrukci celého zařízení pivovaru, které již v roce 1905 dosáhlo nejmodernější úrovně. Po útlumu během první světové války docházelo k dalším modernizacím, které se projevily na růstu výstavu. Z poválečných 5320 hl na 30639 hl v roce 1931. Po druhé světové válce, která znamenala další útlum výroby, se rozbíhá výroba piva zase naplno. Dochází k přejmenování města na Havlíčkův Brod. Do pivovaru se vrací opět právovárečníci, pouze však na necelé tři roky, protože v roce 1948 byl pivovar znárodněn.
V období 1948-1990 byl havlíčkobrodský pivovar součástí Horáckých pivovarů Jihlava a později Východočeských pivovarů Hradec Králové. Postupná modernizace zařízení, zahájená po požáru sladovny v roce 1956, přinesla se sebou i zvyšování výstavu. Ten dosáhl výše 78800 hl v roce 1972, 84000 hl v roce 1980 a 116426 hl v roce 1989. V roce 1990 se pivovar stává samostatným provozem, kterým zůstává až do roku 1995.
V roce 1995 je dořešen spor sedmnácti fyzických osob o vlastnická práva a pivovar se v roce 1995 opět dostává do rukou potomkům původních majitelů, kteří dne 24. 1. 1995 zakládají akciovou společnost Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, a. s. Pokračující rekonstrukce výrobního zařízení, zejména výstavba nové varny a cylindrokonických tanků (CKT), umožnila opětné zvýšení výstavu až na 150 tisíc hl v roce 1999.
V roce 2004 se z ekonomických důvodů pozastavuje vlastní výroba sladu. V roce 2008 se situace mění a sladovna je po nutných opravách a investicích znovu otevřena. Díky převažujícímu podílu surovin z nejbližšího okolí Vysočiny získává pivo REBEL ochranné označení Vysočina - regionální produkt. V roce 2008 byla dokončena a uvedena do provozu nová stáčecí linka na sudové pivo. Znamenalo to vybudování nové haly i skladu sudového piva či kancelářských prostor pro expedici. Havlíčkobrodský pivovar se v technologické úrovni vybavení řadí mezi nejmodernější a v posledních třech letech patří pivo REBEL k nejoceňovanějším pivům v České republice. Havlíčkobrodský pivovar patří
k posledním nezávislým pivovarům, které jsou nositeli jedné z nejstarších tradicí u nás, vaření piva.

Piva : Rebel Originál Premium
          Rebel Černý
          Czech Rebel Beer
          Rebel Tradiční
          Rebel Haškův C.K.
          Rebel Sváteční speciál
          Rebel s kvasnicemi
          Rebel Nealko
          Hradecký Votrok 11%
          HRADECKÁ 10°
          Rebel Řezaný ležák
          Svitavák výčepní
          Svitavák ležák
http://hbrebel.cz/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára