nedeľa 5. mája 2013

Pivovar Rohožec

V roce 1907 se začali hostinští semilského okresu poohlížet po vlastním pivovaru, jehož vlastnictví by jim umožnilo lepší podmínky odběru chmelového moku do jejich hostinců. Zásluhou Aloise Housy, hostinského v Semilech a pozdějšího skladníka pivovaru, a Pavla Skrbka, hostinského v Bítouchově, se podařilo vytvořit skupinu, která původně směřovala veškeré úsilí ke stavbě nového pivovaru. K Semilským se přidali kolegové ze Železnobrodska a hnutí se pod heslem boje proti pivovarnickému kartelu a velkokapitálu rozhodlo osamostatnit. Když se k akci v roce 1908 přidali Vysočtí a Jilemničtí, byla brzy založena společnost s ručením omezeným, do níž ještě téhož roku vstoupili hostinští z turnovského okresu. Všichni společníci nově vzniklé společnosti se stále zaobírali myšlenkou na nový pivovar, takže v okolí Jizery vytipovávali vhodné místo, které by mělo přístup ke kvalitní vodě.
V květnu 1909 nabídl Karel Unger malorohozecký pivovar prostřednictvím jeho sládka Aloise Holuba ke koupi. Společnost hostinských se už v červenci rozhodla odkoupit od Ungra celé panství, tedy nejen pivovar, ale také přilehlý velkostatek. Poté, co do společnosti vstoupili také hostinští z Mnichovohradišťska a Českodubska, byl získán potřebný kapitál a hostinští odkoupili panství od Karla Ungra za 900.000 korun. Akce se rozšířila i na Mladoboleslavsko a Jičínsko a 19. dubna 1910 mohla být konečně podepsána společenská smlouva, kterou byla založena firma Společenský pivovar hostinských, společnost s ručením obmezeným v Malém Rohozci. Jedním z jejích společníků se stal i Karel Unger, který si v něm ponechal celou jednu třetinu. Do obchodního rejstříku byla společnost zapsána 7. května 1910.
V roce 1913 změnila firma název na Společenský pivovar a velkostatek hostinských, společnost s ručením obmezeným, Malý Rohozec u Turnova, který vydržel až do roku 1924, kdy se pivovar přeměnil na akciovou společnost. Tehdy se však pivovar dostal kvůli špatným investicím do problémů, které byly definitivně zažehnány až v roce 1927, kdy bylo zvýšeno základní jmění společnosti.
V roce 1935 se malorohozecký pivovar zařadil svým výstavem 42.956 hektolitrů piva na 27. místo mezi 328 pivovarnickými podniky v republice, několik let před tím se pohyboval dokonce v první dvacítce. Mnohé z podniků, které se tehdy pyšnily mnohem vyšším objemem výroby, dnes už neexistují.
V roce 1948 byl pivovar v Malém Rohozci znárodněn a stal se součástí národního podniku Severočeské pivovary. Poté byl krátce samostatným, aby se posléze stal provozovnou trutnovského pivovaru a následně součástí Východočeských pivovarů Hradec Králové, přesně na základě strategie tehdejší doby, kdy se pivovary slučovaly do velkých celků, jejichž struktura v dobách neznajících konkurenci a na základě uměle vytvořeného tržního prostoru leckdy postrádala logiku. Začlenění do velké skupiny a plánované hospodářství nicméně ovlivnily nárůst výstavu malorohozeckého pivovaru až na 50 až 100 tisíc hektolitrů ročně.
V roce 1994 byl pivovar privatizován ve veřejné soutěži vyhlášené Fondem národního majetku. Špatné hospodaření tehdejších majitelů přivedlo pivovar až téměř ke krachu.
Změna k lepšímu nastala pro pivovar až 1. července 2004, kdy byla založena nová společnost PIVOVAR ROHOZEC, a.s. Byly zahájeny významné investice směřující k zajištění vysoké kvality piva. Toto je prezentováno návratem tradičních značek SKALÁK a PODSKALÁK, které byly populární v 80. letech 20. století, a nyní znovu s úspěchem dobývají přízeň pivních štamgastů.
Pivo si získává oblibu nejenom u místních obyvatel Libereckého kraje, ale též v Ústeckém kraji, zejména v okresech Chomutov, Louny a Most. Stále větší oblibu si získává i u turistů. Již mnoho sezónních kiosků v Českém ráji čepuje Rohozec. 
Rohozecké pivo se vyváží již tradičně do Polska, Finska, Švédska a Austrálie. V roce 2009 se začalo pít i ve Španělsku, v San Sebastianu a okolí, dále se slibně rozvíjejí prodeje v Rusku, v Saint Peterburku, kde se Rohozecké pivo prodává pod značkou Pražský most. Název je podle jedné restaurace v Praze-v Betlémské ulici, která je proslulá u ruské klientely…a ti pak chtějí toto pivo i doma.
Piva : Skalák 11%
          Skalák 12%
          Skalák 13%
          Skalák tmavý 13%
          Skalák řezaný 11%
          Skalák malina 11%
          Skaláczech
          Skalák nealko
http://www.pivorohozec.cz/Home.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára