nedeľa 26. mája 2013

Pivovar Černá Hora

První písemná zmínka pochází z 16. července 1298, další z roku 1308 , poté následuje až z roku 1530 ve společné majetkové smlouvě bratrů Tase Černohorského z Boskovic a Jaroslava Černohorského z Boskovic. V 19. století byl pivovar poprvé pronajmut (včetně hospody a palírny) a to Maxmiliánu Polákovi.
V roce 1896 byla založena Rolnická akciová společnost pivovarní a sladovní v Černé Hoře, která uzavřela nájemní smlouvu na 20 let s majitelem hrabětem Augustem Friesem. V roce 1923 nakonec August Fries pivovar této společnosti prodal.
3. července 1949 vyhláškou ministerstva výživy došlo ke znárodnění Černohorského pivovaru a.s. a vyhlaškou stejného úřadu ze dne 20. července 1948 byl pivovar začleněn do Středomoravských pivovarů n.p. v Brně. Tento státní podnik měnil různě své názvy a 11. srpna 1996 byl nakonec privatizován a stal se opět soukromým podnikem pod názvem PIVOVAR ČERNÁ HORA a.s.
V únoru 2009 dostalo stávající světlé dvanáctistupňové pivo Ležák název Kamelot od stejnojmenné moravské folk-countryové skupiny Kamelot. Nový název se stal současně propagací turné alba Mořská sůl skupiny Kamelot.
V roce 2009 byl prodán Ing. Fuskem jeho většinový podíl v pivovaru společnosti K Brewery. Tímto zaniká samostatný Pivovar, jakým byl před válkou, a stává se jenom jednou ze značek společnosti K Brewery Group.

Pivo: Tas
         Sklepní
         Kern
         Klášterní
         Páter
         Páter nefiltrovaný
         Ležák
         Granát
         Velen
         Borůvka
         Kvasar
         Black Hill
         Forman světlý
         Forman polotmavý

http://www.pivovarcernahora.cz/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára