nedeľa 5. mája 2013

Pivovar Rakovník

Dobré pivo se v Rakovníku vařilo už před rokem 1454, který je dnes uváděn jako počátek rakovnického pivovarnictví.1436 – 1450 na náměstí stojí 5 pivovarů ve městě je 17 sladoven a 19 sladovníků.
1454 král Ladislav přiznává Rakovníku „právo mílové“ – záruku ochrany a odbytu rakovnického piva před konkurencí „na míli od městských bran“.
16.století v Rakovníku v devíti pivovarech vaří „na střídu“ měšťané- právovárečníci podle určeného pořadí. Bylo jich někdy více než sto a na každého vyšlo v průběhu roku jen několik várek. V pivovarech se pivo pouze vařilo - zdlouhavý proces kvašení probíhal ve sklepech (pivnicích) měšťanských domů, kde se hotové pivo také čepovalo.
1574 57 rakovnických právovárečníků dodává k nelibosti pražských právovárečníků pivo do Prahy.
1588 - 1589 v Rakovníku působí Jiří Pička Písecký, správce školy, bakalář, vzdělanec, který rozuměl pivu a oblíbil si rakovnické. Značka Bakalář v sobě nese do dnešní doby kromě letité tradice punc vysoké kvality.
1788 dvorním dekretem bylo vyhlášeno právo kupovat a čepovat pivo odkudkoliv. Rakovnická radnice prodává obecní hospody a pouze v Lišanské ulici se udržel obecní pivovar až do konce 18. století.
1867 rozvoj průmyslové výroby přivedl Rakovnické k myšlence na zřízení velkého pivovaru. Byl vybudován v objektu bývalých kasáren uprostřed města, kde stojí dodnes.
1900 Městský pivovar rok od roku lépe prosperuje. Je zavedeno stáčení ležáku do lahví s etiketou navrženou akademickým malířem J. Králem. Zdobí ji červený rak s chmelovou révou a latinské úsloví, jehož vznik se datuje do 16. století – Unus papa Romae, unus portus Anconae, una turris Cremonae, una cerevisia Rakonae – což volně přeloženo znamená, že je jen jeden papež a to v Římě, jeden skutečný přístav a to v Ankoně, jen jedna opravdová věž, hodná toho jména je v Kremoně a jedno, tedy jedinečné pivo v Rakovníku.
1990 pivovar uvařil 200 000 hl – rekordní roční výstav v celé historii.
1991 vzniká nová akciová společnost Pivovary Bohemia Praha a.s. Rakovnický pivovar se stává jejím závodem. Jmenovaná společnost se snaží pivovar prodat, poté pivovar pronajímá. Výroba klesá, pivovar ztrácí odbytiště.
1997 - 2004 pivovar je uzavřen a nevaří
2001 Pivovary Bohemia Praha prodávají pivovar firmě International Brewery Company.
2004 pivovar začal opět vařit po sedmi letech 9. srpna - po nejnutnější rekonstrukci schopen vyrábět bez vážnějších problémů 50 000 hl piva.
2005 majitelem pivovaru je Mikhail Arkadievič Medvedev z Moskvy.
2006 další změna majitele – od 13. 9. 2006 vlastní pivovar společnost WILLGRADE INGENERRING LIMITED. Pivovar uvařil 726 hl světlého výčepního piva Bakalář, 1273 hl tmavého ležáku a 6 306 hl ležáku světlého.
2010 dochází ke změně vlastníka, pivovar kupuje nadnárodní společnost obchodníků s pivem. Dochází k zásadní rekonstrukci pivovaru a modernizaci celého výrobního procesu.
Pivo : Bakalař Světlé výčepní
          Bakalař Medový speciál 
          Bakalař Polotmavé výčepní 
          Bakalař Tmavé výčepní 
          Bakalař Světlý ležák 
http://www.pivobakalar.cz/historie.html?i=1

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára