nedeľa 7. júla 2013

Pivovar Kácov

Pivovar Kácov se nachází v malebném údolí řeky Sázavy, na jejímž břehu stojí již od roku 1457. S touto řekou je pivovar odnepaměti velmi úzce spjat. Zatímco v dřívějších dobách střibropěnná Sázava poháněla kola pivovarského mlýna, dnes k branám pivovaru přináší početné skupiny vodáků, pro něž se tento „vodácký“ pivovar stal již neodmyslitelnou zastávkou na jejich plavbě. Řeka ale umí být i nevyzpytatelná a krutá, a tak pivovar na jejím břehu bývá téměř každoročně zasažen menší či větší povodní.
V kácovském pivovaru úzkostlivě lpí na tradici, a proto je místní výroba piva názornou ukázkou klasické české technologie, která spočívá zejména v přípravě celosladových várek klasickým dvourmutovým způsobem na celoměděné dvounádobové varní garnituře. Pečlivě se dbá i na výběr suroviny, takže je pivo Hubertus vyráběno ze sladů z nedaleké humnové sladovny, z chmele výhradně českých odrůd a samozřejmostí je voda z vlastních studní. Hlavní kvašení, tak jak se na tradiční český pivovar sluší a patří, probíhá na spilce v otevřených kádích procesem spodní fermentace. Poté je pivo sesudováno do ležáckých tanků, ve kterých probíhá proces dokvašování po dobu několika týdnů až měsíců. Velkou zajímavostí a návštěvnickou raritou je pak umístění těchto ležáckých tanků v původních historických sklepích, které obklopují, svým stavebním charakterem, jedinečnou historickou lednici tedy místnost, do níž se v zimním období natěžila zásoba ledu, která sloužila pro chlazení sklepů, spilky i hospod v průběhu celého roku.
V pivovarském sklepě pivo chutná vždy nejlépe, a aby se tato jedinečná chuť nepoškodila, odmítají místní pivovarníci pivo pasterovat, tj. poškozovat jej vytržením z onoho několika týdenního klidu ležáckého sklepa zahřátím na vysokou teplotu. Aby však byla u kácovského piva Hubertus dosažena potřebná trvanlivost, je zde místo pasterizace umístěn unikátní mikrofiltr, což je moderní přístroj s membránovou technologií, kterým lze pivo citlivě ošetřit tak, aby nestrádaly chuťové ani zdraví prospěšné látky.
Z těchto důvodů již pivo Hubertus není pouze osvěžujícím nápojem, ale doslova zdraví prospěšnou potravinou, která je schopna náš organismus obohatit o některé nepostradatelné látky a při tom navodit velmi příjemnou atmosféru, protože jak je známo, pivo zejména čepované a konzumované v rozumné míře působí příznivě na lidskou mysl, podporuje tvořivost i dobrou náladu a hraje tak významnou roli při sociálním soužití obyvatel.
V současné době kácovský pivovar produkuje světlé výčepní pivo a světlý ležák v jejich fitrovaném i kvasnicovém charakteru. Pro sváteční chvíle, jakými jsou například Vánoce a Velikonoce, se nabídka pivovaru rozšiřuje také o speciály, mezi které patří již tradiční a velmi oblíbená tmavá třináctka.
V současné době pivovar vystavuje necelých 20 tisíc hektolitrů piva ročně, které stáčí do KEG sudů a litrových PET lahví. V nejbližší době se plánuje zprovoznění stáčírny piva na klasické skleněné lahve. Jedno z nejlépe ošetřených piv Hubertus můžete ochutnat přímo u zdroje v pivovarské restauraci Šalanda, s chutí si jej však můžete dát i ve stále se rozšiřující síti restaurací „okolo komína“ i ve zbytku středních Čech hlavní město Prahu nevyjímaje.
A pokud se nespokojíte pouze s návštěvami krčem čepujících kácovské pivo, můžete zajet přímo do místa výroby, kde si lze v rámci exkurze s našimi sličnými průvodkyněmi pivovárek prohlédnout a ochutnat pivo přímo v ležáckém sklepě nebo v již zmiňované pivovarské restauraci, která nově nabízí i široký výběr domácích specialit.

Pivo : Světlé výčepní pivo 10°
          Světlý ležák Premium 12°
          Tmavý speciální ležák 13°
          Hubertus 12° 
http://pivovarkacov.cz/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára