nedeľa 28. apríla 2013

Pivovar Golem

Golem je jedinečná piváreň v Košiciach. V podniku si pivo varíme sami! Volá sa Golem. Na výber je svetlé i tmavé a samozrejme aj rezané. Ponúkame Vám posedenie v peknom prostredí našej nefajčiarskej reštaurácie, posedenie v klasickej pivárni.Golem ma špecificku chuť.
Pod pokrievku obrovitých medených pivovarských kotlov stojacich v podniku nám dovolil nakuknúť hlavný sládek pivárne Július Husár. "Niektorí ľudia si myslia, že sú len atrapami na dekoráciu pivárne. My v nich však pivo skutočne varíme. Medené sú len zvonka kvôli efektu, dnu sú nerezové."
Pivo Golem pripravuje J. Husár podľa českej receptúry, ktorú sa naučil v 60-tych rokoch v plzenskej pivovarníckej škole. Pivárenstvu sa venuje už 38 rokov a svoju kariéru začínal pri výrobe piva Gemer v Rimavskej Sobote. 
V Goleme sa varí 11,5-stupňové svetlé a tmavé pivo. Pripravujú ho približne každý štvrtý alebo piaty deň, pretože presne toľko im vydrží zásoba v pretlačnom tanku. Varenie je náročná záležitosť, vyžadujúca si dodržiavanie prísneho technologického postupu, neustálu kontrolu počas výrobného procesu. "Veľa ľudí si myslí, že pivo dnes navarím a môže sa hneď piť. To je omyl. Pivo sa môže piť až po dozretí, t.j. minimálne po 30 dňoch od uvarenia."
Piva: Golem svetlé 11,5°
         Golem tmavé 11,5°
         Golem miešané 11,5°

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára