nedeľa 21. apríla 2013

Velkopopovický Kozel

Rok 1874, kdy byla uvařena první várka piva, je základním datem novodobé historie Velkopopovického Kozla, jehož známý emblém vytvořil potulný francouzský malíř jako výraz díků za pohostinství, kterého se mu v Popovicích dostalo a kde se zdržel podstatně déle, než původně předpokládal.
První světová válka vysoké tempo rozvoje popovického pivovaru sice poněkud zbrzdila, ale zanedlouho po válce se Kozel vrátil na svou původní pozici a jeho obliba a žádanost dále vzrůstala. Tento příznivý vývoj byl přerušen zabráním Sudet a následnou okupací,čímž pivovar ztratil možnost přístupu k značnému množství surovinových zásob a zároveň celé Ringhofferovy závody přišly o několik důležitých koncernových podniků.
Po roce 1945 se pivovar stal národním podnikem a v dalších letech byl začleňován do několika výrobně organizačních celků. Díky tradici a soudržnosti zaměstnanců, pro které byla kvalita piva prestižní záležitostí, však Velkopopovický Kozel i v této době zůstal stále jedním z nejlepších a nejoblíbenějších českých piv.
Změny, které v pivovaru Velké Popovice probíhají, směřují jednoznačně k dalšímu zvyšování kvality piva i ke zlepšování služeb zákazníkovi. Kromě toho se zde dbá na historickou tradici (pivovar architektonicky patří mezi snad nejkrásnější pivovary a vůbec výrobní závody v celé České republice), ale rovněž je rozvíjena tradice být moderní.
V květnu 1996 jako první pivovar v České republice Velkopopovický Kozel zavedl svoji stránku na celosvětové počítačové síti INTERNET a tímto okamžikem začal psát v kybernetické současnosti svoji novou kapitolu.
V březnu roku 1999 byla potvrzena fúze Plzeňského Prazdroje, a.s. se společností Pivovar RADEGAST a.s. (majoritním vlastníkem akcií pivovaru Velké Popovice). Od září roku 2002 má společenství Plzeňského Prazdroje, Radegastu a Velkých Popovic nového vlastníka, Jihoafrické pivovary (SABMiller).

Piva : Kozel Premium
         Kozel Světlý
         Kozel 11°
         Kozel Černý
velkopovicky kozel

       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára