nedeľa 28. apríla 2013

Pivovar Rychnov nad Kněžnou

Původní Trčkův zámek z 16. století přebudovala Kolowratská vrchnost na pivovar, který provozovala původně sama, později prostřednictvím nájemců. V roce 1913 8. října, pronajala objekt Janu Mikšovi za roční nájemné 7.500,- Kč. Ten se v roce 1905 vyučil pivovarskému řemeslu ve smíchovském pivovaru, dále v roce 1905 – 1906 absolvoval Sladovnickou školu v Praze. Poté přešel jako tovaryš do plzeňského Prazdroje a v letech 1907 – 1908 studoval na Pivovarské škole v Berlíně. Další praxi absolvoval jako podsládek u firmy Pivovary Dreher – Budapešť. V roce 1910 se stal podsládkem pivovaru v Záhřebu.
V roce 1918 zakoupil od Kolowratů pivovar a od základů jej zmodernizoval. Mikšův pivovar v Rychnově n. Kn. patřil mezi nejlepší pivovary středně velkého typu, s ročním výstavem 15000 hl. piva. Vařilo se v něm desetistupňové světlé výčepní pivo, dvanáctistupňový světlý ležák, třináctistupňový Březňák a pro labužníky čtrnáctistupňový tmavý Porter. Pivovar byl velmi moderně vybaven, v té době na špičkové úrovni, ocelovými tanky místo původních dřevěných. Rovněž tak zde byla nová moderní spilka, moderní varna a další technologické zařízení. Ve sladovně byl vyráběn kvalitní slad. V době před znárodněním mu již pomáhal s provozem pivovaru jeho syn, rovněž Jan, který vystudoval Střední pivovarnickou školu a nastoupil u svého otce. Pivovar byl znárodněn na jaře roku 1948 a v roce 1962 byla výroba piva zrušena, když veškeré, i v této době moderní technologické zařízení bylo z objektu odstraněno.
V červnu 2008 byla založena firma Městský Podorlický pivovar s.r.o., kde minoritním společníkem je město Rychnov nad Kněžnou, zbývající část vlastní Podorlická sodovkárna s.r.o., která vybudovala minipivovar s roční kapacitou 1000 hl. Technologická část byla dodána firmou M.B.S. s.r.o. se sídlem v Jihlavě, přičemž postupně došlo k rozšíření technologické části sklepa o další ležácké tanky, které umožnily navýšit roční kapacitu na současných 1500 - 1800 hl. Na vlastní minipivovar bezprostředně navazuje zahradní restaurace "Pivovarský šenk", kde je možno konzumovat jednotlivé druhy vyráběného piva.
Výstavbou minipivovaru se vlastník objektu vrátil k rodinné tradici a pevně věří, že rychnovské pivo naváže na svou oblíbenost v regionu z minulého období. Jako jediní v celé ČR pak v jediném objektu a v rámci jednoho provozu vyrábíme nealko nápoje, provozujeme pěstitelskou moštárnu, pěstitelskou palírnu a lihovar a vyrábíme a vaříme kvalitní rychnovské pivo.
Za provedenou rekonstrukci objektu obdržel v roce 2009 JUDr. Jan Mikš Cenu Města Rychnov nad Kněžnou a v roce 2012 obdržel majitel objektu Cenu českého sládka F.O.Poupěte, udělenou Českým svazem pivovarů a sladoven za obnovu výroby rychnovského piva. Rychnovský minipivovar byl v roce 2012 vyhodnocen MF Dnes jako osmý nejlepší a nejzajímavější minipivovar ze současných 138 minipivovarů v ČR.
Piva: Rychnovský Zilvar 10°
         Rychnovký Kaštan 11° 
         Rychnovská Kněžna 12° 
         Rychnovský Kvardiana 14° černý speciál. 
         Rychnovský Habrovák 15°
http://pivovarrychnov.cz/index.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára